Nar za energiju i snagu Objavljeno: 06. 04. 2017 - 3:41

ELAGIN FORTE ZA BOLJE SPORTSKE REZULTATE

U posljednjih deset godina arginin je dominirao u segmentu dodataka prehrani koji pomažu sintezi dušikovog oksida.

S vremenom su međutim uočeni njegovi nedostatci kao što je brza razgradnja u tijelu zbog čega je potrebno uzimati visoke doze da bi se osjetio njegov utjecaj na sportske rezultate i izvedbu. U međuvremenu, istraživači otkrivaju potencijal vazoaktivnih prirodnih hranjivih tvari kao što su katehini, nitrati i nitrita iz voća i povrća, kao što je nar koji je učinkovit, a možda i učinkovitiji, od arginina u podržavanju cirkulacije mišića.

Ekstrakt cijelog ploda nara Elagin Forte povećava proizvodnju energije, učinkovitije iskorištavanje kisika, bolji protok krvi, smanjuje mišićnu bol nakon treninga i skraćuje vrijeme oporavka. Ta njegova svojstva svakao bi mogla biti interesantna svakom sportašu.

Kapsule sadrže samo 100% prirodan ekstrakt nara bez aditiva, konzervans, GMO-a, šećera i umjetnih bojila.

Studije koje potvrđuju njegovo djelovanje:

  • Trombold JR, Barnes JN, Critchley L, Coyle EF. Ellagitannin consumption improves strength recovery 2-3 d after eccentric exercise. Med Sci Sports Exerc. 2010 Mar; 42(3): 493-8.

Da bi utvrdili kako polifenoli iz nara djeluju na dizače utega istraživači na University of Texas  odabrali su skupinu sportaša koji su podjeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je 9 dana dobivala 500 ml soka nara a druga placebo. Nakon pet dana sudionici su izveli 3 seta od 20 ponavljanja ekscentričnih biceps vježbi jedne ruke  i 6 serija po 10 ponavljanja ekscentričnih vježbi jedne noge. Istraživači su zatim pratili brzinu stope oporavka snage. Nakon dva do tri dana utvrdili su da su se ispitanici koji su uzimali nar oporavili znatno više i brže od onih koji su uzimali placebo. Na temelju tih rezultata zaključili su da redovita konzumacija nara prodinosi bržem procesu oporavka snage te potencijalno omogućuje duže vježbanje.

  • Trexler ET, Melvin MN, Roelofs EJ, Wingfield HL The effects of pomegranate extract on blood flow and running time to exhaustion. J Sci Med Sport.
  • Trombold JR, Barnes JN, Critchley L, Coyle EF. Ellagitannin consumption improves strength recovery 2-3 d after eccentric exercise. Med Sci Sports Exerc. 2010 Mar; 42(3): 493-8.

U ovoj studiji koja je nedavno završena na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini, trkači su uzimali standardizirani ekstrakt nara 30 minuta prije treninga. Njegovo je djelovanje drugi dan uspoređivano s uzimanjem placeba.
Ekstrakt nara povećao je protok krvi već nakon 30 minuta, što je bio neposredno prije treninga. Ispitanici su izvijestili neposredan pozitivan utjecaj na njihov osjećaje vitalnosti. Nakon što je trening započeo,ispitanici su mogli izvoditi trening intenzivnije, raditi duže te su imali povećan protok krvi i 30 minuta nakon treninga u odnosu na rezultate koje su imali nakon uzimanja placeba.

U drugom istraživanju ispitanici su izvodili vježbe biceps i bedrenih mišića, s ciljem da se dovedu u stanje iscrpljenosti iscrpljenost i blova u mišićima nakon vježbanja. Nakon treninga su pili 250 ml soka nara dva puta dnevno ili placebo. Tijekom sljedećih sedam dana, istraživači su utvrdili da je oporavak snage bio brži i bol u mišićima znatno manja kod ispitanika koji su uzimali sko nara.

ELAGIN FORTE Ekstrakt cijelog ploda pruža više zdravstvnih dobrobiti od samog soka ili od ekstrakta soka jer sadrži više elagitanina, punikalagina, punikaina i kvercentina od samog soka. Sadrži i kempferol, luteolin, linoleinske kiseline, konjugirane oleinske kiseline, stearinske kiseline, punicic kiselina, eleostearic kiselina i catalpic kiseline kojih u soku nema.

Jedna vegetabilna kapsula od 400 mg ekstrakta sadrži:

180 mg punikalagina što je ekvivalent za 600 ml svježeg soka nara ili 6 plodova nara.

Ekstrakt je standardiziran na:

  • 70% polifenola ( 280mg/kapsuli)
  • 50% elagitanina I  45% punikalagina
  • 15 do 20 % elaginske kiseline koja nastaje razgradnjom elagintanina u probavnom traktu

Antioksidativna svojstva polifenola nara nadmašuju brojne poznate biljne antioksidanse.

  • nar neutralizira čak 77% slobodnih radikala  
  • polifenoli iz crvenog vina neutraliziraju 46%
  • borvnice 33%
  • zeleni čaj 10%

NAPOMENA:

Navedene studije i podaci su isključivo informativnog karaktera. Sastojci proizvoda i sam proizvod nema od strane EFSA odobrene zdravstvene tvrdnje . Ništa od napisanog ne predstavlja niti se treba shvatiti kao zdravstveni savjet. 

Poveznice:
elagin forte nar
PODIJELITE OVO
  O proizvodima - Sve