Vitamin C sprječava nuspojave cjepiva Objavljeno: 22. 05. 2017 - 1:12

by Thomas E Levy, MD, JD

Rutinska primjena cijepljenja i dalje je predmetom kontroverzi u Sjedinjenim Državama, kao i diljem svijeta. Roditelji koji žele najbolje za svoje bebe i djecu i dalje se suočavaju s odlukama za koje se boje da bi mogle naštetiti njihovoj djeci ako se odluče na pogrešan način. Kontroverza oko potencijalne štete cijepljenja ili ne cijepljenja neće biti riješena u skorije vrijeme, na zadovoljstvo svih stranaka , ako ikada. Ovo kratko izvješće ima za cilj pružiti praktične informacije pedijatrima i roditeljima koji žele najbolje za dugoročno zdravlje svojih pacijenta i djece, bez obzira na njihove osjećaje na temu cijepljenja općenito.

Iako se čini da postoji velika kontroverza oko toga koliko često cijepljenje može rezultirati negativnim ishodom, postoji malo kontroverzi da barem ponekad cjepiva uzrokuju štetu. Pitanje koje se tada pojavljuje je da li se može nešto učiniti kako bi se smanjilo, ako ne i eliminiralo, nanošenje takve štete, bez obzira koliko rijetko se ona može dogoditi.

Uzroci nuspojava cijepiva

Kada cjepiva imaju nuspojave i štetne reakcije, oni su često kategorizirani kao posljedica alergijskih reakcija ili rezultat negativne interakcije s ugroženim imunološkim sustavom. Dok se bilo koji od ovih tipova reakcija može naknadno izbjeći kada postoji povijesti loše reakcije koja se dogodila barem jednom prije kao posljedica cijepljenja, od vitalnog je značaja pokušati izbjeći nastajanje negativnog ishoda kod davanja prvog cjepiva.

Zbog činjenice da svi toksini, toksični učinci, znatne alergijske reakcije i inducirani imunološki kompromis imaju konačni zajednički nazivnik uzrokovanja i / ili oksidacije vitalnih biomolekula, antioksidantni vitamin C pokazao se krajnjim nespecifičnim protuotrovom za bilo koju vrstu toksina ili višak oksidativnog stresa koji može biti prisutan. Iako postoji velika rasprava oko inherentne toksičnosti antigena koju mnoga cjepiva predstavljaju za imunološki sustav cijepljenih, ne sumnja se, na primjer, da je timerosal, konzervans koji sadrži živu vrlo toksičan kada je prisutan u značajnim količinama.

Postavlja se pitanje: umjesto da se raspravlja postoji li infinitezimalna, minimalna, umjerena ili značajna količina toksičnosti povezana s količinama timerosala ili drugih potencijalno toksičnih komponenti koje se trenutno koriste u cjepivima, zašto ne neutralizirati bilo koju toksičnost koja postoji potpuno i definitivno kojiko je moguće?

 
Vitamin C je moćan antitoksin

Pored svojih općih antitoksičnih svojstava (Levy, 2002), pokazalo se da je vitamin C vrlo učinkovit u neutraliziranju toksične prirode žive u svim njenim kemijskim oblicima. U pokusima na životinjama, pokazalo se da vitamin C može spriječiti smrt životinja kojima su dane inače po život fatalne doze živinog klorida (Mokranjac i Petrović, 1964). Uzimanjem vitamina C prije izlaganja živi bila su spriječena oštećenja bubrega koja su živom inače obično uzrokovana (Carroll et al., 1965). Vitamin C je također blokirao fatalni učinak živinog cijanida (Vauthey, 1951). Čak su i vrlo visoko otrovni organski oblici žive učinkovito detoksificirani vitaminom C (Gage, 1975).

Vitamin C poboljšava učinkovitost cjepiva

Po samom razmatranju potencijalne toksičnosti, može se zaključiti da nema nikakvog dobrog razloga da se prije i poslije cijepljenja određena količina vitamina C ne daje bebama ili djeci kako bi se smanjila ili blokirala toksičnost koja bi mogla značajno negativno utjecati na pa makar i izuzetno mali broj djece. Postoji još jedan uvjerljiv razlog da vitamin C bude sastavni dio svakog protokola za cijepljenje: dokumentirano je da vitamin C povećava reakciju protutijela imunološkog sustava (Prinz i sur., 1977; Vallance, 1977; Prinz i sur. 1980, Feigen i sur., 1982; Li i Lovell, 1985; Amakye-Anim i sur., 2000; Wu i sur., 2000; Lauridsen i Jensen, 2005; Azad i sur., 2007).

Budući da je cilj bilo kojeg cijepljenja stimuliranje maksimalnog odgovora antitijela na antigene cjepiva, uz istovremeno izazivanje minimalne toksične štete kod najosjetljivijih primatelja cjepiva, ne bi bilo nikakvih medicinski čvrstih razloga da vitamin C ne postane dio svih protokola cijepljenja. Osim kod pojedinaca s utvrđenom, značajnom bubrežnom insuficijencijom, vitamin C je vjerojatno najsigurniji od svih nutrijenata koji se mogu dati, posebno u količinama koji se raspravljaju u nastavku. Za razliku od gotovo svih lijekova na recept i nekih dodataka, za vitamin C nikad nije pronađeno da ima bilo kakvu razinu doze iznad koje se može očekivati da će pokazati bilo kakvu toksičnost

Vitamin C smanjuje smrtnost kod cijepljene dojenčadi i djece

Kalokerinos (1974) je opetovano i uvjerljivo pokazao da su dojenčad i djeca Aboridžina, skupina s neobično visokim postotkom smrtnosti nakon cijepljenja  gotovo u potpunosti bila zaštićena od tog ishoda doziranjem s vitaminom C prije i nakon cijepljenja. Razlog za visoku stopu smrtnosti bio je izuzetno slaba i skoro skorbutna (vitamina C-osiromašena) prehrana koja je bila uobičajena u aboridžanskoj kulturi. To također pokazuje da bi s boljom prehranom u SAD-u i drugdje u svijetu, predložene doze vitamina C trebale pružiti apsolutnu zaštitu od smrti (uglavnom akutni skorbut izazvanu toksinom) i skoro apsolutnu zaštitu protiv manjih toksičnih ishoda od bilo kojeg davanja cjepiva. Svakako se čini, da nema logičnog razloga ne uzimanja vitamina C netoksične tvari poznate po neutraliziraju toksičnost i stimuliranju proizvodnje antitijela, što je svrha primjene cjepiva.

Informacije o doziranju za pedijatre i roditelje

Praktično govoreći, kako bi trebao postupiti pedijatar ili roditelj? Za optimalnu stimulaciju antitijela i zaštitu od toksina, bilo bi najbolje dozirati tri do pet dana prije cijepljenja i nastaviti najmanje dva do tri dana nakon cijepljenja. Kada se radi o dojenčadi i vrlo maloj djeci, davanje 1000 mg doze vitamina C u liposomalnom obliku bilo bi najjednostavnije i najbolje, jer priroda ovog oblika vitamina C omogućuje njegovo jednostavno miješanje u jogurt ili bilo koju drugu hranu, a potpuna apsorpcija liposoma onemogućiti će izazivanje neželjenih želučanih tegoba ili proljeva.

Možete upotrijebiti i vitamin C kao natrijev askorbat u prahu. Bebe ispod 10 kg mogu uzimati 500 mg dnevno u nekom voćnom soku, a bebe između 10 i 20 kg mogu uzeti od 500 mg do 1000 mg ukupno dnevno, u podijeljenim dozama. Starija djeca mogu dnevno uzimati 1000 mg za svaku godinu starosti (npr. 5.000 mg za 5-godišnje dijete, podijeljeno u doze tijekom dana). Ako se mora izbjegavati natrij, kalcij askorbat je dobro podnošljiv i, poput natrijevog askorbata, nije kiseo. Neki, ali ne i svi dječji vitamini za žvakanje izrađeni su s kalcijevim askorbatom. Obavezno pročitajte naljepnicu. Davanje vitamina C u podijeljenim dozama, tijekom cijelog dana, poboljšava apsorpciju i poboljšava toleranciju. Kako djeca postaju starija, lakše se mogu nositi s oblikom askorbinske kiseline vitamina C, posebno ako se daje s obrokom. Za svako dijete koje pokazuje značajnu osjetljivost crijeva, koristite liposomalni vitamin C, ili količinu redovitog vitamina C prikladno smanjite na podnošljivu količinu.

Vrlo slična razmatranja postoje za starije osobe koje primaju bilo koju od brojnih cijepiva za sprečavanje infekcija, kao što je godišnje cijepljenje protiv gripe. Kada doista nema hitnosti, a rijetko je ima, takvi bi pojedinci trebali uzimati vitamin C nekoliko tjedana prije i nekoliko tjedana poslije cijepljenja, ako je to moguće. Čak i uzimanje jednokratne doze vitamina C neposredno prije cijepljenja može imati značajno djelovanje na neutraliziranje toksina i stimulaciju protutijela. Još bolja vjerojatnost za pozitivan ishod proizlazi iz produljenja razdoblja doziranja prije i poslije cijepljenja.

Thomas E. Levy, M.D., J.D., je kardiolog i autor knjige Stop America's # 1 killer, Curing the Incurable, Death by Calcium, Primal Panacea i drugih. On je jedan od vodećih stručnjaka za vitamina C na svijetu i često predaje zdravstvenim djelatnicima širom svijeta o ulozi vitamina C u liječenju mnogih medicinskih stanja i bolesti.

 

Izvor:

Orthomolecular Medicine News Service, February 14, 2012

http://orthomolecular.org/subscribe.html 

http://orthomolecular.org/resources/omns/index.shtml

 

Literatura:

Amakye-Anim, J., T. Lin, P. Hester, et al. (2000) Ascorbic acid supplementation improved antibody response to infectious bursal disease vaccination in chickens. Poultry Science79:680-688

Azad, I., J. Dayal, M. Poornima, and S. Ali (2007) Supra dietary levels of vitamins C and E enhance antibody production and immune memory in juvenile milkfish, Chanos chanos (Forsskal) to formalin-killed Vibrio vulnificus. Fish & Shellfish Immunology 23:154-163

Carroll, R., K. Kovacs, and E. Tapp (1965) Protection against mercuric chloride poisoning of the rat kidney. Arzneimittelforschung 15:1361-1363

Feigen, G., B. Smith, C. Dix, et al. (1982) Enhancement of antibody production and protection against systemic anaphylaxis by large doses of vitamin C. Research Communications in Chemical Pathology and Pharmacology 38:313-333

Gage, J. (1975) Mechanisms for the biodegradation of organic mercury compounds: the actions of ascorbate and of soluble proteins. Toxicology and Applied Pharmacology 32:225-238

Kalokerinos, A. (1974) Every Second Child. New Canaan, CT: Keats Publishing, Inc.

Lauridsen, C. and S. Jensen (2005) Influence of supplementation of all-rac-alpha-tocopheryl acetate preweaning and vitamin C postweaning on alpha-tocopherol and immune responses in piglets. Journal of Animal Science 83:1274-1286

Levy, T. (2004) Curing the Incurable. Vitamin C, Infectious Diseases, and Toxins. Henderson, NV: MedFox Publishing

Li, Y. and R. Lovell (1985) Elevated levels of dietary ascorbic acid increase immune responses in channel catfish. The Journal of Nutrition 115:123-131

Mokranjac, M. and C. Petrovic (1964) Vitamin C as an antidote in poisoning by fatal doses of mercury. Comptes Rendus Hebdomadaires des Seances de l'Academie des Sciences258:1341-1342

Prinz, W., R. Bortz, B. Bregin, and M. Hersch (1977) The effect of ascorbic acid supplementation on some parameters of the human immunological defence system. International Journal for Vitamin and Nutrition Research 47:2248-257

Prinz, W., J. Bloch, G., G. Gilich, and G. Mitchell (1980) A systematic study of the effect of vitamin C supplementation on the humoral immune response in ascorbate-dependent mammals. I. The antibody response to sheep red blood cells (a T-dependent antigen) in guinea pigs. International Journal for Vitamin and Nutrition Research 50:294-300

Vallance, S. (1977) Relationships between ascorbic acid and serum proteins of the immune system. British Medical Journal 2:437-438

Vauthey, M. (1951) Protective effect of vitamin C against poisons. Praxis (Bern) 40:284-286

Wu, C., T. Dorairajan, and T. Lin (2000) Effect of ascorbic acid supplementation on the immune response of chickens vaccinated and challenged with infectious bursal disease virus. Veterinary Immunology and Immunopathology 74:145-152

PODIJELITE OVO
  Zanimljivosti - Sve