Crni kim za žene u menopauzi Objavljeno: 03. 04. 2017 - 6:23

NOVA ISTRAŽIVANJA - CRNI KIM ZA ŽENE U MENOPAUZI

Dvije nove studije pokazuju da crni kim ( Nigella sativa ) može pružiti jedinstveni set podrške ženama u menopauzi jer štiti od metaboličkog sindroma i ubrzanog gubitka koštane mase.

Metabolički sindrom je skupina metaboličkih poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha (abdominalna ili centralna pretilost), visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak. Osobe koje pate od ovog sindroma imaju povećan rizik za obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa tipa II.

Kao što već možda znate crni kim se već tisućama godina koristi kao hrana i kao lijek  i od davnina je poznat kao " lijek za sve osim smrti . " Sve veći broj znanstvenih istraživanja o crnom kimu sada pokazuju da on može imati ljekovitu vrijednost u više od 40 različitih zdravstvenih stanja.

Nova studija objavljena u Advanced Pharmaceutical Bulletin  pod nazivom " Zaštitni učinci Nigelle sative na metabolički sindrom žena u menopauzi ", donosi rezultate studije u kojoj je trideset žena u menopauzi (u dobi od 45-60 ) podijeljeno u dvije eksperimentalne skupine, jedna je nakon doručka dobivala placebo a druga 1.000 mg dnevno crnog kima u prahu (ekvivalent 10 ml ulja). Nakon perioda od dva mjeseca vidjeli su značajan napredak u sljedećim parametrima:

  •  Ukupni kolesterol
  •  trigliceridi
  •  lipoproteina niske gustoće
  •  visoke gustoće kolesterola
  •  glukoze u krvi

Istraživači su zaključili: "Ovi rezultati ukazuju da se pri tretiranju s Nigella sativom pokazuju zaštitni učinci poboljšanja profila lipida i glukoze u krvi a koji su u većem riziku od povišenja tijekom razdoblja menopauze."

 Za detaljnije informacije o rezultatima pogledajte članak : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3885365/

 Druga studija objavljena u BMC Complementary and Alternative Medicine pod nazivom " Nigella sativa reverzira osteoporozu u ovariektomiziranim štakorima ", otkriva da je crni kim uklonio nepovoljne promjene osteoporoze povezane s uklanjanjem jajnika u ženki štakora - tzv. ovariektomijom. Životinje kojima su uklonjeni jajnici tretirane crnim kimom pokazale su preokret u procesu nepovoljnih fizioloških promjena.

Istraživači su zaključili: "Može se zaključiti da je Nigella sativa pokazala potencijal kao siguran i učinkovit antiosteoporotički agent, što se može pripisati visokom sadržaju nezasićenih masnih kiselina, kao i antioksidativnim i protuupalnim svojstvima crnog kima."

 Za detaljnije informacije o rezultatima pogledajte članak: http://www.biomedcentral.com/1472-6882/14/22

NAPOMENA:

* Ovaj sadržaj nema namjeru dijagnosticiranja ili liječenja bolest već prenosi informacije obajavljene u prestižnim znanstvenim publikacijama i časopisima i služi isključivo u informativne svrhe. Crni kim nema od strane EFSA odobrene zdravstvene tvrdnje . Ništa od napisanog ne predstavlja niti se treba shvatiti kao zdravstveni savjet.

PODIJELITE OVO
  O proizvodima - Sve