Kurkuma i kronično zatajenje bubrega Dijabetes tip 2 Objavljeno: 06. 04. 2017 - 10:56

KRONIČNO ZATAJENJE BUBREGA KOD DIJABETESA TIPA 2

Randomizirana dvostruko-slijepa i placebo-kontrolirana studija

Oralni unos kurkume smanjuje proteinuriju transformirajući čimbenik rasta-β (TGF-β) i razinu interleukin-8 u bolesnika s dijabetesom tipa 2 uzrokovanom nefropatijom.

Khajehdehi P1, Pakfetrat M, Javidnia K, Azad F, Malekmakan L, Nasab MH, Dehghanzadeh G.

Završni stadij kroničnog bubrežnog zatajenja zbog dijabetesom tipa 2 izazvane nefropatije vrlo je česta bolest koja je u porastu u pojavnosti. Oba proteinurija i transformirajući faktor rasta-β (TGF-β) mogu doprinijeti razvoju bubrežnog zatajenja u bolesnika s dijabetičkom nefropatijom. Eksperimentalne studije pokazuju da kurkuma poboljšava dijabetičku nefropatiju potiskujući TGF-β. Ova je studija istražila učinak kurkume na serumske i urinarne TGF-β, interleukin-8 (IL-8) i faktor nekroze tumora-α (TNF-α) kao i proteinurije kod pacijenata s očitom dijabetičkom nefropatijom.

MATERIJAL I METODE:

Randomizirana dvostruko slijepa i placebo-kontrolirana studija provedena, na Klinici za dijabetes Shiraz Sveučilišta medicinskih znanosti, na 40 pacijenata s dijabetičkom nefropatije. U placebo skupini (n = 20) i u kontrolnoj skupini (n = 20). Svaki pacijent u probnoj skupini primio je jednu kapsulu od 500 mg 3 puta dnevno, tijekom 2 mjeseca. Svaka je kapsula sdržavala 22,1 mg aktivnog sastojka kurkumina. Kontrolna skupina je dobilvala tri kapsule identične u boji i veličini koje su sadržavale škrob.

REZULTATI:

Serumske razine TGF-β i IL-8 i urinom izlučeni proteini IL-8 smanjeni su značajno usporedbom njihovih vrijednosti prije i poslije suplementacije kurkumom.

Nuspojave vezane uz uzimanje kurkume nisu zabilježene tijekom ispitivanja.

ZAKLJUČAK:

Uzimanje dodatka s kurkuminom može prigušiti proteinuriju, TGF-β i IL-8 kod pacijenata s očitom dijabetičkom nefropatijom i može se davati kao sigurana pomoćna terapija.

Ultra strong kurkumin BCM-95 od 500 mg sadrži 460 mg kurkuminoida i 40mg mješavine eteričnog ulja kurkume i sastojaka kurkume koji se gube ekstrakcijom. Kutija sadrži 60 kapsula što je dovoljno za 2 mjeseca korištenja uz dnevni trošak od 3,47 kn.

 

NAPOMENA:

* Ovaj sadržaj nema namjeru dijagnosticiranja ili liječenja bolest već prenosi informacije obajavljene u prestižnim znanstvenim publikacijama i časopisima i služi isključivo u informativne svrhe. Sastojci proizvoda i sam proizvod nema od strane EFSA odobrene zdravstvene tvrdnje . Ništa od napisanog ne predstavlja niti se treba shvatiti kao zdravstveni savjet.

PMID: 21627399 [PubMed - indeksirani za MEDLINE]

PODIJELITE OVO
  O proizvodima - Sve