Kurkuma usporava proces starenja Objavljeno: 06. 04. 2017 - 10:42

Najnovija teorija starenja je teorija skraćivanja telomera. Telomeri su krajnji segmenti DNK, nešto kao zaštitna kapica na vezicama. Svaki put kad se stanica replicira, mali komadić DNK skida se sa kraja svakog kromosoma. Što se telomer više skraćuje to više utječe na ekspresiju gena. Rezultat je stanično starenje i povećan rizik za imunološku disfunkciju, srčane bolesti, rak, Alzheimerovu bolest, kao i druge degenerativne bolesti.

Nova istraživanja pokazuju da kurkumin može imati značajnu ulogu u prevenciji skraćivanja telomera i da što je još značajnije može poticati njihovo produljenje.

Znanstvenici smatraju da je ključ za usporavanje procesa starenja i maksimalno produženje ljudskog životnog vijeka u pronalaženju načina za očuvanje i vraćanje duljine telomera u DNA (kao i smanjenje kromosomskih oštećenja, stanične oksidacije i mnogih drugih čimbenika). Već postoji nekoliko mjera koje postižu taj cilj:

  • Jednostavno usvajanje nekih prehrambenih promjena i promijena stila života u skladu s održavanjem dobrog zdravlja pokazalo se učinkovitim i održavanju duljinu telomera.
  • Tjelovježba je povezana s očuvanjem duljine telomera.
  • Meditacija je pokazala da čuva duljinu telomera i smanjuje negativne učinke stresa.
  • Više razine vitamina D3 povezane su s duljim telomera.
  • Razina upalnih markera u krvi korelira s skraćivanjem telomera, prirodne strategije koje smanjuju upalu su vrlo važni u smanjenju stope skraćivanje telomera.

Iako se telomeri skraćuju sa svakom diobom stanica, stanice koje se dijele stvaraju telomeraze kompleks proteina koji sintetizira i produžuje telomere. Istraživači su pretpostavili da kurkumin može povećati stvaranje telomeraza i time pomoći u očuvanju duljinu telomera. Da bi testirali svoju hipotezu, oni su izabrali izmjeriti njegove učinke na stvaranje telomeraza u moždanim stanicama izloženim beta-amiloidima ključnom izvoru oksidativnih oštećenja i smrti stanica mozga povezanim s Alzheimerovom bolešću.

Izmjerili su učinak kurkumina na preživljavanje stanica i rast stanica, unutarstanični oksidativni stres i stvaranje telomeraza u tim moždanim stanicama. Rezultati upućuju na to da zaštitini efekt kurkumina na mozak s Alzheimerovom bolesti može biti prije svega zbog njegovih učinaka na poticanje stvaranja telomeraza. Kada se stvaranje telomeraza inhibirana zaštitni učinci kurkumina nestaju.

Ovi rezultati pokazuju da je još jedan ključni aspekt kurkumina u očuvanju zdravlja mozga kroz poticanje stvaranja telomeraza, očuvnje i produljenje telomera.

Postoje značajani dokazi da kurkumin štiti od senilnih oštećenja mozga, a osobito Alzheimerove bolesti.

UPOZORENJE:

* Ovaj sadržaj nema namjeru dijagnosticiranja ili liječenja bolest već prenosi informacije obajavljene u prestižnim znanstvenim publikacijama i časopisima i služi isključivo u informativne svrhe. Sastojci proizvoda i sam proizvod nema od strane EFSA odobrene zdravstvene tvrdnje . Ništa od napisanog ne predstavlja niti se treba shvatiti kao zdravstveni savjet.

IZVOR:

Xiao Z, Zhang A, Lin J, et al. Telomerase: a target for therapeutic effects of curcumin and a curcumin derivative in aβ1-42 insult in vitro. PLoS One. 2014 Jul 1;9(7):e101251

PODIJELITE OVO
  O proizvodima - Sve