Kurkumin otklanja štetnost Fluora Objavljeno: 06. 04. 2017 - 10:45

Fluor se nalazi posvuda od antibiotika, pitke vode, paste za zube do tava s neprijanjajućim dnom, gotovo je nemoguće izbjeći ga. Zato je novo istraživanje koje govori da kurkuma može otkloniti štetu izazvanu fluorom vrlo obećavajuće.

Neurotoksičnost fluora je predmet akademske rasprave već desetljećima, a sada i žustre javne polemike. Od 'teorije zavjere' da se prvi put koristio u vodi za piće u ruskim i nacističkim koncentracijskim logorima za kemijsku lobotomiju zarobljenika, do sada već dokazanog djelovanja na smanjenje IQ i sposobnosti da poveća kalcifikaciju pinealne žljezde. Stanovnici u jako fluoridiziranim regijama SAD-a, počinju se organizirati na lokalnoj razini kako bi se uvela zabrana dodavanja fluora u vodu za piće.

Nova studija objavljena u Pharmacognosy Magazine pod naslovom "Kurkumin slabi neurotoksičnost izazvanu fluorom: studija in vivo", dodaje eksperimentalnu podršku sumnji da fluorid doista oštećuje mozak, ona također otkriva da je prirodni kurkumin zaštitno sredstvo protiv negativnih zdravstvenih učinaka povezanih s ovim spojem.

Autori studije su istraživači s Odjela za zoologiju, University College of Science, ML Sukhadia University, Udaipur, Indija, koji su posljednjih deset godina istraživali mehanizme preko kojih fluorid uzrokuje teške neurodegenerativne promjene u mozgu sisavaca, osobito u stanicama hipokampusa i moždane kore. (I) (II)

Istraživanje započinje opisujući povijesnu kulisu za zabrinutost oko sveobuhvatne toksičnosti fluora: "Fluor je vjerojatno prvi anorganski ion, koji je privukao pozornost znanstvenog svijeta zbog svog toksičnog djelovanja, a sada je toksičnost fluora kroz pitku vodu prepoznata kao globalni problem. Zdravstvene posljedice o izloženosti fluoru uključuju razne vrste raka, poremećaj reproduktivnih aktivnosti, kardiovaskularne i neurološke bolesti. [1,2] "

Studija se usmjerila na fluorom izazvanu neurotoksičnosti, identificirajući excitoxicity (stimulacija neurona do točke smrti) i oksidativni stres kao dva glavna pokretača neurodegeneracije. Zbog tih s fluorom povezanih neurotoksičnosti i neurodegeneracija, istraživači su identificirali primarni polifenol iz kurkume - poznat kao kurkumin - kao spoj čije bi neuroprotektivno djelovanje trebalo ispitati. Prethodna istraživanja o kurkuminu pokazuju da djeluje kao antioksidans na 3 različita načina štiteći od: 1) singletnog kisika 2) hyrodxyl radikala i 3) superoksid radikala. Isto tako kurkumin u mozgu podiže endogenu proizvodnju glutationa glavnog antioksidacijskog obrambenog sustava.

Kako bi se procijenili biomarkeri fluora i dokazala zaštitna ulogu kurkumina protiv njegovog djelovanja, istraživači su nasumično podijelili miševe u četiri skupine:

  1. Kontrolna (bez fluorida)
  2. Fluor (120 ppm): fluorida je dodano u destiliranu vodu za piće bez ograničenja.
  3. Fluorid (120 ppm / 30 mg / kg tjelesne težine) + kurkumin: Oralna doza kurkumina otopljena u maslinovom ulju sa fluoridom u vodi za piće.
  4. Kurkumin: (30 mg / kg tjelesne težine)

Kako bi se utvrdio učinak tretmana mjeren je sadržaj malonaldehida (MDA) u mozgu tretiranih miševa. MDA je poznati pokazatelj oksidativnog stresa/oštećenja. Skupina sa fluorom pokazala je povišene razine MDA u odnosu na skupinu bez fluora. Fluor + Kurkumin skupina imala je smanjenu razinu MDA u odnosu na fluorid skupinu pokazujući da kurkumin ima neurozaštitno djelovanje protiv s fluoridom povezanom neurotoksičnosti.

Autori su zaključili:

"Naša studija je pokazala da dnevna doza od 120 ppm fluora rezultira vrlo značajnim porastom lipidne peroksidacije mozga kao i neurodegenerativnih promjena u tijelima neuronskih stanica odabranih hipokampusnih regija. Dodavanjem kurkumina značajno se smanjo toksični učinak fluora do skoro normalne razine pojačavanjem antioksidativne obrane i pružio dokaze da kurkumin ima terapeutsku ulogu protiv neurodegeneracije izazvane oksidativnim stresom.

To naravno nije prva studija koja demonstrira izvanredne sposobnosti kurkume u zaštiti stanica mozga. Iz perspektive primarnog istraživanja postoji više od dvije stotine recenziranih i objavljenih studija koje ukazuju da je kurkumin neurozaštitno sredstvo.

S obzirom na mnoge kemikalije kojima smo izloženi na dnevnoj bazi kurkuma je vjerojatno jedna od ako ne i najvažnija biljka s više od 600 zdravstvenih primjena koje su utemeljene na dokazima iz 5600 recenziranih i objavljenih biomedicinskih radova.

UPOZORENJE:

* Ovaj sadržaj nema namjeru dijagnosticiranja ili liječenja bolest već prenosi informacije obajavljene u prestižnim znanstvenim publikacijama i časopisima i služi isključivo u informativne svrhe. Sastojci proizvoda i sam proizvod nema od strane EFSA odobrene zdravstvene tvrdnje . Ništa od napisanog ne predstavlja niti se treba shvatiti kao zdravstveni savjet.

IZVORI:

(i) Bhatnagar M, Rao P, Saxena A, Bhatnagar R, Meena P, Barbar S. Biochemical changes in brain and other tissues of young adult female mice from fluoride in their drinking water. Fluoride. 2006;39:280–4. [Ref list]
(ii) Bhatnagar M, Sukhwal P, Suhalka P, Jain A, Joshi C, Sharma D. Effects of fluoride in drinking water on NADPH-diaphorase neurons in the forebrain of mice: A possible mechanism of fluoride neurotoxicity. Fluoride. 2011;44:195–9. [Ref list]

PODIJELITE OVO
  O proizvodima - Sve