O crnom kimu Objavljeno: 05. 04. 2017 - 11:56

Crni kim (Nigella sativa) poznat je još pod nazivom, crni kumin, ćurekot ili čupava kata izrazito je cijenjen zbog svojih snažnih terapeutskih učinaka.

Crni kim je jednogodišnja mala grmovita biljka visine do pola metra. Cvijetovi su bjelkaste ili svijetlo plave boje. Okus ulja crnog kima je pikantan, papren i gorak, boja mu je zelenkasta. Sjemenke se nalaze u čahuricama trokutastog oblika u arapskom svijetu poznate još kao “blagoslovljeno sjeme“ ( habbat al-baraka).

Poznato je da je ulje crnog kima bilo pronađeno u Tutankamonovoj grobnici. Znamo da su predmeti pokopani s faraonima bili malobrojni i pažljivo selektirani što nam govori o izuzetnom značaju i vrijednosti koju je crni kim imao u drevnom Egiptu.

Crni kim

Nevjerojatnim svojstvima i djelovanjem opisanim u više od 500 znanstvenih radova crni kim danas potvrđuje i opravdava svoju reputaciju lijeka za sve tegobe koju je stekao prije nekoliko tisuća godina. Međutim nisu sva ulja crnog kima jednako učinkovita. Timokinon je najvažnija djelatna tvar ulja crnog kima i prema njegovom sadržaju se procjenjuje autentičnost i kvaliteta ulja te njegova ljekovitost. Masno ulje crnog kima sadrži 0,4 - 2,5% biološki aktivnog eteričnog ulja a unutar kojeg timokinon može varirati od 20 do 57%.

Idealan kemijski sastav a time i najjače terapeutsko djelovanje postiže se kada raste na suhom, pustinjskom području i kada se dobiva postupkom hladnog prešanja. Danas dokazano najbolju kvalitetu ima crni kim iz Egipta, Sirije, Irana, Iraka i Saudijske Arabije.

SANGREEN ulje crnog kima vrhunske je kvalitete i snažnog djelovanja. Proizvedeno je i uvezeno iz Egipta. Dobiveno je postupkom hladnog prešanja, 100% je prirodno i nije podvrgnuto kemijskoj ekstrakciji. Registrirano je kao dodatak prehrani i laboratorijski je testirano na Prehrambeno - biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Primarno djelovanje ulja crnog kima navedeno u znanstvenoj literaturi je balansiranje imuniteta i dovođenje njegove funkcije na optimalan nivo. Kada naš imunosni sustav radi optimalno mi smo zdravi. Ulje crnog kima sadrži više od 100 bioaktivnih supstanci i nutrijenata koji djeluju sinergijski.

Crni kim tablica

PODIJELITE OVO
  O proizvodima - Sve