Karcinom i šećer Objavljeno: 07. 04. 2017 - 12:23

Prema istraživačima sa Sveučilišta California u San Franciscu, šećer predstavlja zdravstveni rizik. Njegova veza s početkom nastanka dijabetesa je neosporna. Štetnosti šećera ne prestaju na dijabetesu, on potiče nastanak metaboličkog sindroma , hiperprodukcije i hipoglikemije, refluks želučane kiseline i bolesti srca. Šećer i rak su povezani u smrtnoj omči jer se stanice karcinoma hrane šećerom.

Sve veći broj medicinskih znanstvenika i mnogih iz alternativne medicine znaju da je učinkovit i jeftin način tretiranja raka izgladnjivanje stanica karcinoma prehranom bez šećera. Terapijska strategija selektivnog  izglađivanja tumora izmjenom prehrane ( ketogena dijeta) je jedan od glavnih oblika terapije koja je neophodna da pacijenti dobiju bitku protiv raka .

Istraživači na “Huntsman Cancer Institute“ u Utahu bili su jedni od prvih koji su otkrili da šećer "hrani" tumor. U straživanju objavljenom u časopisu „Proceedings of the National Academy of Sciences „ kaže se: " Bilo je poznato još od 1923. da tumorske stanice koriste puno više glukoze od normalnih stanica. Naše istraživanje pomaže pokazati kako se taj proces odvija, i kako bi mogao biti zaustavljen", kaže Don Ayer , Ph.D. ,profesor na Odsjeku za onkološke znanosti na Sveučilištu u Utahu.

Dr. Thomas Graeber profesor molekularne i medicinske farmakologije  istražio je  kako metabolizam glukoze utječe na biokemijske signale prisutne u stanicama raka. U istraživanju objavljenom 26. lipanja 2012. u časopisu Molecular Systems Biology , Graeber i njegovi kolege pokazali su da izgladnjivanje glukozom,  to jest lišavanje stanice raka glukoze - aktivira metabolički signal koji vodi u smrt stanice raka kao rezultat toksične akumulacije reaktivnih vrsta kisika. [1]

Rafinirani šećeri su snažno povezani s rakom kao nešto što hrani stanice kod oboljelih. To je jako važno uzeti u obzir u pokušaju poboljšanja ishoda liječenja raka. Nakon što su stanice raka nastale u tijelu one ovise o stabiloj dostupnosti glukoze u krvi potrebne za njihovu energiju jer nisu u stanju metabolizirati značajne količine masnih kiselina ili ketona [ 2 ] pa im je potreban šećer.

Postoje jednostavni i složeni ugljikohidrati . Jednostavni ugljikohidrati ukuljučuju šećer koji se prirodno nalazi u hrani kao što su voće i voćni sokovi, neko povrće, bijeli kruh, bijela riža , tjestenina, mlijeko i mliječni proizvodi  itd. Ali nemojte zaboraviti jednostavne šećere dodane u hranu za vrijeme obrade i prerade hrane a da mi uopće nisomo upoznati s njima kao sa sastojkom te hrane kao npr. u raznim grickalicama, ketchapu, instant juhama...

Drs. Rainer Klement i Ulrike Kammerer proveli su  sveobuhvatno istraživanje literature koja uključuje prehrambene ugljikohidrate i njihov izravan i neizravan utjecaj na stanice raka, zaključivši da je rak toliko osjetljivi na opskrbu šećera da će obustava opskrbe potisnuti rak .

[ 3 ]. “Povećani dotok glukoze i metabolizam potiču nekoliko glavnih obilježja raka kao što su prekomjerna proliferacije antiapoptotske signalizacije, napredovanje staničnog ciklusa i angiogeneza. " Osim toga konzumacija bijelog šećera ( kao i druge hrane koja je rafinirana ) uzrokuje  nedostatak magnezija jer je magnezij iz takve hrane uklonjen proizvodnim postupkom. Nedostatak magnezija nije samo pro-upalni nego i pro-kancerogeni.

Koncentrirani fruktozni sirup iz kukuruza uzrokuje rak na jedinstven način. On je jako kontaminiran živom zbog složenog načina proizvodnje  a to uzrokuje nedostatke selena, jer se živa veže sa selenom. Selen je bitan za proizvodnju glutationa i njegov nedostatak u tlu a time i u hrani prati matematički rast stope raka .

Šećer, Upala, Angiogeneza i rak

Šećeri, upala i kiselost organizma  važni su sastojci u lokalnom okruženju tumora . U većini vrsta raka upalna stanja su prisutna prije pojave malignih promjena . Upala pomaže proliferaciju i opstanak malignih stanica, potiče angiogenezu i metastaze, ruši adaptivni imunološki odgovor  i mijenja odgovore na hormone i kemoterapijske agense . " [ 4 ]  Cijeli predmet upale, angiogeneze, šećera i raka je ključan za razumijevanje veze između raka i hrane koju jedemo. Kada se fokusiramo na upalu, kiselost organizma uzrokovanu prekomjernom konzumacijom jednostavnih šećera uključujući i fruktozu i fruktozni kukuruzni sirup, počinjemo jasnije uviđati  kako su hrana i rak usko povezani [5]. Istraživanje je nedvojbeno potvrdilo da stanice karcinoma gušterače koriste fruktozu za svoj brži rast [ 6 ]. Osim toga, hrana koja uzrokuje nagli porast šećera u krvi ( tj. hrana s visokim glikemijskim indeksom ) potiče lučenje inzulina i rast inzulinskog  faktora ( IGF - 1 ), a to su dva hormona koji također potiču rast stanica raka.

Istraživači  su otkrili da prehrana s malo ugljikohidrata  i puno proteina smanjuje razinu glukoze u krvi, razinu inzulina i glikolizu, usporava rast tumora, smanjuje pojavu tumora, radi aditivno s postojećim terapijama i ne dovodi do gubitka težine i zatajenja bubrega. [ 7 ] Takva prehrane stoga ima potencijal kao novo profilaktičko liječenje raka.

Dr. Otto Warburg je 1924. objavio rad, " O metabolizmu tumora ", izjavio je : " sažeto u nekoliko riječi  glavni uzrok raka je zamjena uzimanja kisika normalnih tjelesnh stanica sa fermentacijom šećera. " Ako ste ikada radili vino znat ćete da je fermentacija zahtijeva šećer. Metabolizam stanica raka je oko osam puta veći od metabolizma normalnih stanica. Normalne stanice trebaju kisik . Stanice raka ne uzimaju kisik kada je prisutna odgovarajuća količina glukoze .

Warburgova hipoteza je da rast raka nastaje kada stanica raka pretvara glukozu u energiju bez kisika. Većina ako ne i sve tumorske stanice imaju visoku potrošnju glukoze u odnosu na benignie stanice istog tkiva i provode glikolizu i u prisustvu kisika (Varburg učinak ).

Kad znamo da stanice raka trebaju šećer zar ima smisla da im ga dajete?  Ima li smisla da vam je prehrana bogata ugljikohidratima?

LITERATURA:

[1] Nicholas A Graham, Martik Tahmasian, Bitika Kohli, Evangelia Komisopoulou, Maggie Zhu, Igor Vivanco, Michael A Teitell, Hong Wu, Antoni Ribas, Roger S Lo, Ingo K Mellinghoff, Paul S Mischel, Thomas G Graeber. Glucose deprivation activates a metabolic and signaling amplification loop leading to cell death. Molecular Systems Biology, 2012; 8 DOI: 10.1038/msb.2012.20
[ 2 ] ketonska tijela, koji se nazivaju i acetona tijela ili jednostavno ketoni, proizvode se kada jetra metabolizira masne kiseline. Tri su vrste ketonskih tijela aceto - kiselina, beta - hidroksimaslačne kiseline, aceton. Acetooctene kiseline i beta - hidroksimaslačna kiselina se koristi za gorivo mozgu i mišićima  ali tijelo ne može preraditi aceton i stoga se on izlučuje u urinu. Višak acetona ili ketonskih tijela u krvi i mokraći može biti znak ozbiljne bolesti metabolizma a liječnici često koriste mjerenje ketona tijela kao alat u dijagnostici tih bolesti.
[3] Is there a role for carbohydrate restriction in the treatment and prevention of cancer? Rainer J Klement and Ulrike Kämmerer; Nutr Metab (Lond). 2011; 8: 75; Published online 2011 October 26. doi: 10.1186/1743-7075-8-75 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3267662/?tool=pubmed%20
[4] Cancer-related inflammation; Mantovani A, Allavena P, Sica A, Balkwill F.; Nature. 2008 Jul 24;454(7203):436-44; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18650914%20
[5] http://www.watercure.com/dehydrationandcancerlecturedvd.aspx%20
[6] http://www.cancer.ucla.edu/index.aspx?recordid=385&page=644%20
[7] A Low Carbohydrate, High Protein Diet Slows Tumor Growth and Prevents Cancer Initiation; Victor W. Ho et al; Cancer Res July 1, 2011 71; 4484;

http://cancerres.aacrjournals.org/content/71/13/4484.full

Poveznice:
karcinom šećer rak
PODIJELITE OVO
  Zdravlje - Sve