Med u liječenju prhuti Objavljeno: 07. 04. 2017 - 9:39

MED I PRHUT

Nevjerojatno je da nešto tako jednostavno kao sirovi med može s više uspjeha od kozmetičkih preparata riješiti neugodne probleme vlasišta.
Med ima snažan potencijal za rješavanje kronične peruti i seboroičnog dermatitisa. To je odavno poznato unutar tradicionalne "narodne medicine" a tek nedavno “klinički potvrđeno“ u recenziranom istraživanju objavljenom u European Journal of Medical Journal, prije više od desetljeća.

U studiji pod naslovom "Terapijski i profilaktički učinci meda na kronični seboroični dermatitis i perut“, znanstvenici su istraživali djelovanje sirovog meda apliciranog dermalno na trideset bolesnika s kroničnim seboroičnim dermatitisom vlasišta, lica i grudi. Seboroični dermatitis je čest poremećaj kože koji najčešće napada vlasište i uglavnom uzrokuje svrbež, ljuskice, crvenilo kože i tvrdoglavu perut, a često je otporan na konvencionalne kemijske tretmane i značajan je izvor neugodnosti.

U studiji je sudjelovalo dvadeset muških pacijenata i 10 žena, u dobi između 15 i 60 godina, sa simptomima svrbeži, ljuskanja, lezija na koži i opadanja kose". Pacijenti su instruirani da nanose razrijeđeni sirovi med (90% meda razrijediti u toploj vodi) svaki drugi dan na lezije uz lagano trljanje od 2-3 minute. Nakon 3 sata med su nježno ispirali sa toplom vodom. Pacijenti su tijekom perioda liječenja koje je trajalo 4 tjedna praćeni u segmentu promjena u osjetu svrbeži, ljuskica, lezija i gubitka kose. Rezultati studije su izvanredni:

"Svrbež se smanijio i ljuskanje je nestalo u roku od jednog tjedna. Lezije na koži su u potpunosti nestale u roku od 2 tjedna. Osim toga, pacijenti su imali subjektivno poboljšanje u smanjenju gubitaka kose."

Pacijenti koji su imali poboljšanje stanja u inicjalnoj fazi uključeni su u profilaktičnu fazu u trajanju od 6 mjeseci s ciljem utvrđivanja ponovne pojave simptoma. Rezultati su bili sljedeći:

"Pacijenti su podjeljeni u dvije skupine. Polovica pacijenata tretirana je dermalnom primjenom meda jednom tjedno, a druga polovica je služila kao kontrola. Nijedan od bolesnika (15 bolesnika) tretiranih s medom jedanput tjedno tijekom šest mjeseci nije imao recidiv dok su 12/15 pacijenata koji nisu imali profilaktički tretman s medom imalii recidiv lezija 2 do 4 mjeseca nakon prestanka tretmana. "

Zaključak studije je : " sirovi med mogao bi znatno poboljšati seboroični dermatitis i spriječiti njegov recidiv kada se nanosi jednom tjedno."

Da li se sada pitate kako je moguće da primjena meda daje tako dobre rezultate?

Jedno objašnjenje je da su kronični seboreični dermatitis i perut uzrokovani prekomjernim rastom prirodnih patogena kože, uključujući gljivice poznate kao dermatofiti, a med ima izvrsna atibiotička i antgljivična svojstva. Med također ima izuzetno dobro djelovanje u zacjeljivanja rana kao i anti-upalna svojstva što je idealno za liječenje upalnih i s patogenima povezanih kožnih bolesti.

Za još bolje rezultate dodajte medu Sangreen egipatsko ulje crnog kima koje je poznato po svojim antibakterijskim i antigljivičnim učincima. Med u sinergiji s uljem crnog kima djeluje brže i učinkovitije.

Ne bismo trebali biti iznenađeni tim izvanrednim rezultatima. Naime med se smatra jednim od najznačajnijih prirodnih darova čovječanstvu od drevne indijske (vedske) civilizacije.

U drevnoj egipatskoj kulturi med je bio najpopularniji lijek, spominje se 500 puta u receptima za spravljanje 900 lijekova. Možemo pretpostaviti da čovjekovog zahvalnost na medu kao lijeku i hrani seže mnogo dalje u povjest što potvrđuje i 8000 godina stara slika iz kamenog doba.

 

N S Al-Waili. Terapeutske i profilaktički učinci sirovog meda na kronični seboroični dermatitisa i prhuti. Eur J Med Res. 30. srpnja 2001, 6 (7) :306-8. PMID: 11485891
Telles S, Puthige R, Visweswaraiah NK. Ayurvedska osnova za upotrebu meda u liječenju herpesa. Med Sci Monit 2007; 13: LE17-17.
Bansal V, Medhi B, Pandhi P. Med-lijek ponovno otkriven terapijski program. Kathmandu Univ Med J 2005; 3:305-309.

PODIJELITE OVO
  Zdravlje - Sve