Nar prirodna hormonalna terapija Objavljeno: 04. 08. 2017 - 11:08

Iako nar ima visoku poziciju što se tiče kulinarskog statusa, premalo ljudi shvaća koliko je širok raspon zdravstvenih prednosti koje  ima ta "super hrana", a zapanjujućih više od 100 ih je do sada prezentirano u recenziranim i objavljenim znanstvenim radovima.

Razmislite o tome što bi liječnik mislio kad bi mogao pronaći lijek koji umjesto da posjeduje 100 nuspojava ima 100 dobrobiti?

Liječnici ne bi trebali biti iznenađeni tim informacijama. 'Hrana je lijek,' temeljna je poduka Hipokratova, za kojeg se vjeruje da je osnivač zapadnog medicinskog modela. Znanstvena istraživanja o naru pokrivaju cijeli raspon potentnih ljekovitih svojstava: od borbe protiv ozbiljnih virusnih i bakterijskih infekcija do smanjenja oksidativnog stresa, od induciranja programirane stanične smrti u različitim stanicama raka do zaštita kože od starenja.

Posebno se ističe djelovanje nara kao prirodnog oblika "hormonske nadomjesne terapije. Nar sadrži tri najvažnija estrogena koje prizvode jajnici  - estradiol, estron i estriol. Tu se krije njegov potencijal prirodnog hormonskog nadomjestka i podrške u smanjivanju tegoba menopauze, smanjivanju rizika od osteoporoze, raka dojke i srčanih bolesti. Jedan kg nara sadrži 17 mg estrona što je najviše zabilježena razina u cijelom biljnom svijetu.

Respektabilna je i njegova sposobnost smanjenja plaka nakupljnog na arterijama (ateroskleroza) koje vodi prema nastanku srčanih bolesti, uzroka # 1 smrti u razvijenom svijetu. Studija je pokazala da se u skupini koja je uzimala sok nara debljina arterijskog zida smanjila za 30% a sistolički tlak za 12% dok je u skupini koja nije uzimala nar došlo do povećanja debljine arterijskog zida od 9%.

Dovoljno je reći, nema ničeg običnog u vezi s ljekovitim svojstvima nara. Zapravo, trebali bismo od njega očekivati ​ neočekivano, budući da znanosti i dalje pronalazi nove zdravstvene primjene za ovo drevno ljekovito sredstvo i nove načine kako mehanistički objasniti kako je sposoban ublažiti ljudsku patnju kao jedan od najsuvremenijih „prehrambenih lijekova“.

Nove zdravstvene prednosti nara klinički su validirane za šećer: anti-dijabetes

Nova studija je utvrdila da nar može biti idealna funkcionalna hrana za dijabetičare i može sadržavati ključne spojeve koji bi se mogli razviti u antidijabetičke tvari s vjerojatnošću daleko veće sigurnosti i učinkovitosti od mnogih današnjih lijekova za​​dijabetes koji imaju brojne neželjene nuspojave.

Nova studija objavljena je u časopisu Nutrition Research prva je od te vrste u kojoj su klinički potvrđene zdravstvenih prednosti nara za dijabetičare tipa 2.

U novoj studiji, samo jedna doza sok od nara (1,5 ml po kg tjelesne težine) koja je primjenjena u skupini mješovitih spolova i starijih dijabetičara tipa 2 koji su postila 12 sati rezultirala je kod 79% ispitanika samo 3 sata kasnije u smanjenju inzulinske rezistencije, smanjenju glukoze u krvi natašte i povećanjem β- Stanica, kritičnih stanica u pankreasu potrebnih za proizvodnju inzulina. Prednosti su  nešto manje kod onih više dobi i onih koji su prije intervencije imali najviši stupanj šećera u krvi.

Zaključak studije je bio da konzumiranje nara pomaže regulaciji šećera kod dijabetičara tipa 2.

 

Elagin Forte standardizirani je ekstrakt cijelog ploda nara.

Jedna vegetabilna kapsula od 400 mg ekstrakta sadrži:

•        45% - 180 mg punikalagina što je ekvivalent za 600 ml svježeg soka nara ili 6 plodova nara.

PODIJELITE OVO
  Zdravlje - Sve