Parkinsonova bolest Objavljeno: 07. 04. 2017 - 12:08

Može li se toksičnost glutena proširiti i na živčani sustav i zazvati simptome identične klasičnoj Parkinsonovoj bolesti? Nova studija pridodana je sve većem broju istraživanja koja ukazuju da je neurotoksičnost pšenice uvelike podcjenjena.

Izvanredan novi slučaja opisuje dramatičan oporavak 75 -godišnjeg pacijenta oboljelog od Parkinsonove bolesti nakon 3 -mjesečne prehrane bez glutena. Taj slučaj otkriva potrebu da se istraži da li postoji povećana učestalost tihe ili simptomatske celijakije ili glutenske osjetljivost nevezane na celijakiju i njihov utjecaj na osobe s Parkinsonovom bolesti i srodnim multifaktorijalnaim neurodegenerativnim stanjima poznatim kao Parkinsonizam.

U izvješću objavljenom u časopisu Journal of Neurology navodi se da se celijakija često manifestira samo s neurološkim simptomima čak i u poodmakloj fazi. To vam se vjerojatno čini iznenađujućim s obzirom da su probavne smetnje najčešći simptom gluteinske intoleranicije, međutim vrlo opsežna literatura o glutenu navodi više od 200 različitih štetnih učinaka na zdravlje s kojima je gluten povezan.

Osobito je opsežna literatira koja govori o utjecaju na mozak. I ne, nemojte odmahnuti rukom s mišlju kako su sada iz nekog nebjašnjivog razloga pšenica i gluten na crnoj listi i da je u modi je da im se pripisuju novi štetni učinci na zdravlje. Izvještaji o rješavanju emocionalnih poremećaja nakon prehrane "bez glutena" postoje u medicinskoj literaturi već od davne 1951. godine. U istraživanju iz 1957. Bossak, Wang i Aldersberg izvijestili su o otkrivanju 5 psihotičnih pacijenata u skupini od 94 pacijenata s celijakijom. Početno saznanje da celijakija ili barem preosjetljivost na gluten ima daleko veću učestalost među šizofreničarima nego među zdravim ljudima otvorilo je vrata za daljnja istraživanja na tom polju. U studijama o utjecaju pšenice i glutena na središnji živčani sustav utvrđena je povezanost od shizofrenije do manije, od autizam do periferne neuropatije.

Postoji širok spektar mehanizama kojima je gluten povezan s neurotoksičnosti:

  • Gluten djeluje kao 'droga za mozak ': zbog prisutnost farmakološki aktivnih opioidnih peptida u pšenici uključujući četiri glutenska exorfina i gliadorfin i zbog sposobnosti glutena da ograniči protok krvi u frontalnom korteksu.
  • "Gluten - mozak - autoimune bolesti“: mnoga istraživanja pokazuju da kod osjetljivih pojedinaca pšenica negativno utječe na vezu mozak –probava ( a znamo da se 70% satanica našeg imunosnog sustava nalazi u probavnom sustavu ) , povećava propusnost crijeva te u konačnici dovodi do greške u imunosnom sustavu zbog koje on strukture unutar mozga ili u neurlološkom tkivu definira kao “strance“ i napada ih.
  • "Protein iz pšenice utječe na mozak“ : za protein iz pšenice poznat kao " pšenični lecitin " utvrđeno je da prelazi krvno-moždanu barijeru i može ometati neurološke funkcije mozga na više načina.
  • “Žitarice metabolički narušavaju funkciju mozga“ : U širem kontekstu utvrđeno je da žitarice pružaju neprimjeren ili suboptimalan set hranjivih tvari za metabolizam mozga. Dr. David Perlmutter u svom NY Times bestseleru “Grain brain“ povezuje kognitivna oštećenja endemična za stariju populaciju u zapadnim kulturama sa prekomjernom potrošnjom ugljikohidrata ( iz žitarica i šećera ) i premalom potrošnjom masti.

S obzirom na te faktore ne čudi da uklanjanje glutena iz prehrane može dovesti do onoga što piše u naslovu objavljenog članka "Značajno poboljšanje simptoma Parkinsonove bolesti nakon uvođenja prehrane bez glutena u bolesnika s tihom celijakijom. " Vidjeli smo slična poboljšanja i oporavak u slučajevima demencije i Alzheimera pri uvođenju masnoća u prehranu ( kokosovo ulje).

U članku se govori o slučaju 75 -godišnjeg muškarca s jednogodišnjom povjesti bolesti koja uključuje : " teškoće s hodanjem, nestabilnosti i onemoćalost. " Njegov neurološki pregled je otkrio:

  • Hipomimia lica ( smanjeni izraze lica )
  • Bradikinezija ( ekstremna sporost pokreta i refleksa )
  • Ukočenost
  • Nestabilnost držanja tijela

Skeniranje mozga je provedeno upotrebom kompjuterizirane jednofotonske emisijske tomografije ( SPECT) i otkriva abnormalnosti u skladu s niskom proizvodnjom dopamina koja u kombinaciji s kliničkim podacima dovodi do dijagnoze Parkinsonove bolesti. Laboratorijski nalaz krvi pokazao je razinu serumskog folata nižu od normalne, povišen homocistein i normalnu razinu vitamina B12. Za procjenu mogućnost tihe celijakije obavljene su dodatne krvne pretrage kojima su utvrđeni izrazito povišena IgA, anti-transglutaminazna antitijela i pozitivna anti - endomiolizalna antitijela što su znakovi autoimune bolesti povezane s glutenom. Biopsijom dvanaesnika otkrivene su crijevne karakteristike ( spljoštene resice i kripta hiperplazija ) u skladu s celijakijom. Kao rezultat toga gastroenterolog je propisao prehranu bez glutena.

Nakon 3 mjeseca prehrane bez glutena pacijent je prijavio gotovo potpunu remisiju simptoma koja je potvrđena naknadnom neurološkom procjenom. Ponovno ispitivanje provedeno je nakon 18 mjeseci i ustanovljeno je daljnje poboljšanje.

Znakovito je da se kod pacijent ne vidi mjerljivo poboljšanje u dopaminergičkoj abnormalnosti otkrivenoj u skeniranju mozga, što bi se očekivalo u klasičnom slučaju Parkinsonove bolesti, koju obilježava degeneracija stanica za proizvodnju dopamina u mozgu. Autori stoga nisu zaključili da je celijakija uzrokovala Parkinsonovu bolesti nego da je celijakija pojačala simptome Parkinsonizma. Slučaj ilustira mogućnost da pacijenti s dijagnozom Parkinsonove bolesti pate od prethodno nepoznatog i neprijavljenog glutenom izazvanog Parkinsonizma koji može izgledati identično. Ti bi ljudi imali velike koristi od uklanjanja uzroka neurološkog problema - glutena / pšenice. Često pretjerana upotreba lijekova namijenjenih za ublažavanje Parkinsonove bolesti u konačnici može dovesti do ubrzanog propadanja proizvodnje endogenog dopamina u mozgu, pojačane neurotoksičnosti zbog metabolita u lijekovima   ( npr. 6 - hydroxydopamina ) i pojave diskinezije ( poremećaja pokreta ) koji su daleko gori nego što su bili ili nisu niti bili prisutni u stanju prije liječenja.

PODIJELITE OVO
  Zdravlje - Sve