Nar i dijabetes tip 2 Objavljeno: 06. 04. 2017 - 2:28

Antidijabetičko djelovanje nara potvrđeno u kliničkoj studiji za dijabetes tipa 2

Nova studija objavljena u časopisu Nutrition Research prva je takve vrste u kojoj su klinički izmjerene zdravstvene dobrobiti nara za pacijente s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2. Prema tom istraživanju sok nara ima znatne zdravstvene dobrobiti za dijabetičare tipa 2.
Osamdeset i pet muškaraca i žena raznih dobnih skupina s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2 dobivala je od 100 do 180 ml (ovisno o tjelesnoj težini) soka nara. Visina šećera u krvi mjerena je ujutro natašte te na nakon 1 i nakon 3 sata od uzimanja soka nara. Kod 79% ispitanika utvrđeno smanjenje razine glukoze u krvi, smanjene inzulinske rezistencije, te pojačanje β- stanične funkcije stanica gušterače potrebnih za proizvodnju inzulina. Bolji rezultati zabilježeni su kod pacijenata s nižim razinama šećera u krvi mjerenim natašte a poboljšanje se smanjivalo s višim godinama ispitnika. 

Studija je zaključila: "Ova studija daje poticaj pacijentima s dijabetesom tipa 2 u konzumiranju nara kao pomoći u kontroli razine šećera u krvi."

ELAGIN FORTE ekstrakt je cijelog ploda nara (sjemenke, kora, pulpa) čime pruža više zdravstvnih dobrobiti od samog soka jer ekstrakt cijelog ploda sadrži više elagitanina, punikalagina, punikaina i kvercentina od samog soka. Sadrži i kempferol, luteolin, linoleinske kiseline, konjugirane oleinske kiseline, stearinske kiseline, punicic kiselina, eleostearic kiselina i catalpic kiseline kojih u soku nema.
Jedna kapsula od 400 mg sadrži 180 mg punikalagina što je ekvivalent za 600 ml svježeg soka nara ili 6 plodova nara i to bez šećera i kalorija koje su u plodu.
Kapsule su vegetabilne i ne sadrže punila, konzervanse i alergene samo čisti prirodni sastojak.

NAPOMENA:

Navedene studije i podaci su isključivo informativnog karaktera. Sastojci proizvoda i sam proizvod nema od strane EFSA odobrene zdravstvene tvrdnje . Ništa od napisanog ne predstavlja niti se treba shvatiti kao zdravstveni savjet. 

IZVORI:

  • Fresh pomegranate juice ameliorates insulin resistance, enhances β-cell function, and decreases fasting serum glucose in type 2 diabetic patients. Banihani SA1, Makahleh SM2, El-Akawi Z3, Al-Fashtaki RA2, Khabour OF4, Gharibeh MY2, Saadah NA5, Al-Hashimi FH2, Al-Khasieb NJ3. PMID: 25223711 
  • Punica granatum: heuristic treatment for diabetes mellitus Katz SR1, Newman RA, Lansky EP. PMID: 17651054
PODIJELITE OVO
  O proizvodima - Sve