Lanene sjemenke i visok krvni tlak Objavljeno: 07. 04. 2017 - 9:08

Obećavajuća nova studija objavljena u časopisu Hypertension  pod naslovom  “Moćno antihipertenzivno djelovnje lanenih sjemenki u bolesnika s hipertenzijom  " otkriva da sjemenke lana u prehrani mogu imati snažno terapeutsko djelovanje u bolesnika s kardiovaskularnim bolestima.

Kanadski znanstvenici iz St. Bonifacije Hospital Research Centre, Winnipeg, proveli su kliničko istraživanje na ljudima kako bi se utvrdilo da li sjemenke lana mogu dati mjerljiva poboljšanja u bolesnika s bolesti perifernih arterija (PAD ), stanja u kojem se aterosklerotski plak nakuplja u arterijama koje nose krvi u glavu, organe i udove.

Dvostruko nasumično, placebo - kontrolirano, randomizirano ispitivanje, uključilo je 110 bolesnika koji su uzimali razne namirnice koje su sadržavale 30 grama (oko 4 jušne žlice) mljevenih sjemenki lana ili placebo svaki dan tijekom 6 mjeseci. Svrha njihova rada bila je " ispitati učinke svakodnevne konzumacije sjemenki lanena na sistolički ( SBP ) i dijastoličkog krvni tlak ( DBP ) u bolesnika s bolest perifernih arterija, " kao što je hipertenzija koja je najčešće i povezana s tom bolesti.

Nakon šest mjeseci rezultati takve prehrane bili su impresivni:

  • razine omega - 3 masnih kiselina α - linolenske kiseline i lignana u krvnoj plazmi porasle su od 2 - do 50 puta u skupini koja je uzimala lanene sjemenke u odnosu na placebo skupinu.
  • sistolički krvni tlak ( SBP ) bio je ≈ 10 mmHg niži u skupini lanene sjemenke
  • Dijastolički krvni tlak ( DBP ) bio ≈ 7 mm Hg niži u skupini lanene sjemenke

Prema studiji, " Pacijenti koji su ušli u kliničko ispitivanje s SBP ≥ 140 mm Hg na početku ostvarili su značajan pad od 15 mm Hg u sistoličkom i 7 mm Hg u dijastoličkom krvnom tlaku konzumacijom lanenih sjemenki ". Istraživači su također otkrili da je razine α - linolenske kiseline u vezi sa SKT i DBP i razina lignana u korelaciji s promjenama u DBP.

U konačnm sažetku su zaključili : " Sjemenke lana induciranu jednu od najmoćnijih antihipertenzivnih učinaka koja se postigla prehrambenom intervencijom . "

Djelovanje na zdravlje lanenih sjemenaka kompleksno je kao i sam sastav ovog izuzetnog sjemena. Svaka komponenta, uključujući i njegova vlakana, lignana i omega - 3 masnih kiselina, posjeduju jedinstvene zdravstvene beneficije.

Ostali načini na koji lanene sjemenke dovode do kardioprotektivnih učinka je kroz njihovo protuupalno djelovanje, u velikoj mjeri zbog obilja omega-3 masnih kiselina koje sadrže, a njihova vlakna poboljšavaju eliminaciju oksidiranih lipida, kolesterola, otrova topivih u masnoći.

Ovo istraživanje je jedno u nizu koje potvrđuje Hipokratovu krilaticu koja je i naša misao vodilja: "Neka vam hranja bude lijek i neka vam lijek bude hrana“

Sjemenke meljite u mlincu za kavu oko 1 minute. Ne pripremajte veću količinu unaprijed već uvjek sameljite samo količinu koju namjeravate pojesti. Na našim stranicama pročitajte i člank o Budwig prehrani koja uključuje lanene sjemenke.

Savjetujemo vam da lanene sjemenke uvrstitie u svoju prehranu čak i ako sada nemate problema s visokim tlakom ali vam je način života, dob ili način prehrane takav da spadate u rizičnu skupinu.

Ne savjetujemo ljudima s visokim tlakom da zanemare savjete liječnika ili ljekrnika ili da prestanu uzimati propisanu terapiju.

PODIJELITE OVO
  Zdravlje - Sve