Fitness i pomlađivanje Objavljeno: 31. 03. 2016 - 4:41

POMLAĐIVANJE PEAK FITNESOM

Za one koji još nisu upoznati s Peak fitnesom možemo reći da on aktivira mišićna vlakna vaših brzih i super - brzih trzanjih mišića koji stimulira ljudski hormon rasta (HGH).

Naše tijelo ima spora, brza i super brza mišićna vlakna. Brza i super brza vlakna sačinjavaju 50% vaših ukupnih mišićnih vlakana. Spore kardio vježbe aktiviraju samo spora vlakna. Ako vježba aktivno ne uključuje sve tri skupine mišićnih vlakana onda ne radite na aerobnoj i anaerobnoj aktivnosti vašeg srčanog mišića. Spore kardio vježbe ne uključuju anaerobne radnje vašeg srca.

Treba istaknuti da iako je Peak Fitnes bitan element svakog programa treninga on NIJE vježba koju bi trebalo raditi svaki dan jer vaše tijelo treba više vremena za oporavak nego nakon kardio vježbe. Nakon sporih kardio vježbi tijelo se oporavi za jedan dan a oporavak nakon peak fitness vježbi traje 48 sati. Zato preporučujemo da se radi samo 3 puta tjedno.

Korist od te vježbe ne dolazi samo od vježbanja brzih i super - brzih mišićnih vlakana  već i zbog toga što se nakon svake vježbe povećava izlučivanje hormana rasta.

O ljudskom hormonu rasta se često govori kao o "fitnes hormonu. " Što je viša razina hormona rasta to je organizam zdraviji i jači. Nakon što prijeđete dob od 30 godina ulazite u ono što se zove " somatopauza " kada razina hormana rasta počinje opadati. Taj pad je dio onoga što nosi proces starenja, stoga je održavanje razine hormana rasta bitno za usporavanje procesa starenja. Što duže održavate višu razinu hormna rasta to ćete duže biti snažnog zdravlja i veće snage.

Neki sportaši zbog tog razloga ubrizgavaju hormon rasta iako je on zabranjena supstanca u svakom profesionalnom sportu. Ne preporučuje se ubrizgavanje hormana rasta zbog mogućih nuspojava i što je još važnije vjerojatno će izazvati više dugoročne štete nego koristi. Srećom vaše tijelo samo proizvodi hormon rasta kada vježbate super-brza mišićna vlakna tijekom vježbanja visokog intenziteta kao što je Peak fitness.

Hodanje je super stvar ali ono vježba samo aerobni rad vašeg srčanog mišića, a ne i anaerobni. Ono zapošljava samo sporo-vučna mišićna vlakna. Druge dvije skupine mišićnih vlakana potrebno je uključiti u vježbu da bi se potaknulo izlučivanje hormona rasta.

Peak Fitness povećava i izdržljivost  jer vam daje i aerobne i anaerobne prednosti u isto vrijeme a uz to ubrzava i gubitak tjelesne masti. U osnovi ako zamjenite spori kardio trening peak fitnessom dobit ćete bolje rezultate u povećanju izdržljivosti.

Sažetak tipičnog Peak Fitness vježbanja:

  • Zagrijavajte se tri minute
  • Vježbajte najače i najbrže što možete 30 sekundi. Trebali bi se osjećati kao da ne bi mogli izdržati više ni sekundu
  • Odmarajte se 90 sekundi
  • Ponovite visok intenzitet vježbanja i oporavak još 7 puta

Kao što možete vidjeti cijela vježba traje samo 20 minuta. Dvadeset minuta! To je stvarno lijepa stvar. A unutar tih 20 minuta 75% vremena je zagrijavanje i odmor. Zapravo intenzivno ste radili samo četiri minute. Teško je vjerovati da možete dobiti toliko koristi od samo četiri minute vježbanja.

Imajte na umu da možete koristiti gotovo bilo koju vrstu sprava koju želite: traku za trčanje, orbitrek, bicikl ili plivanje pa čak i sprint na otvorenom (iako morate biti vrlo pažljivi kako bi se izbjegle ozljede). Bitno je da radite tako jako i brzo da se u tih 30 sekundi dovedete do granice izdržljivosti. Obavezno radite vježbe istezanja mišića i počnite lakšim tempom kako bi ste izbjegli povrede. Počnite s dva ili tri ponavljanja i postepeno kroz par tjedana povećavajte do 8, pogotovo ako ste izvan forme.

Bit ove vježbe je u njenom intezitetu koji mora biti takav da nakon 30 sekundi doslovno ne možete još, više niti sekunde.

Praksa govori da je orbitrek najbolji izbor jer traci za trčanje treba oko 10 sekundi da se prilagodi na najviši intezitet te tako gubite vrijeme.

Ako ste podigli svoju maksimalnu brzinu otkucaja srca (a to je 220 minus vaše godine) za pet ili 10 otkucaja onda znate da ste dobro odradili posao. Najbolje je stoga da tu vježbu radite u teretani kako biste mogli na monitoru provjeriti oktkucaje srca i utvrditi da li ispravno vježbate.

Nakon što ste potrošili vrijeme, trud i energiju da potaknete oslobađanje hormona rasta, postoji faza oporavka od dva do tri sata gdje morate biti oprezni u tome koju hranu ćete jesti. Ako ne vodite računa o hrani mogli bi suzbiti poticaj oslobađanja hormona rasta. Naime, u cilju promicanja otpuštanja hormona rasta treba ograničiti unos šećera, hrane i energetskih napitaka koja sadrže fruktozu, dva sata nakon vježbanja. Preporuka je da se u periodu od 30 minuta nakon vježbanja uzme 25 grama proteina.

U ovom kao i u svakom drugom vježbanju bitno je slušati svoje tijelo te ukoliko vam ono šalje negativne signale vjerojatno vam vježba ne odgovara, pa je onda bolje da ju i ne radite.

PODIJELITE OVO
  Zanimljivosti - Sve